06-07-2017 | Nieuws

Bezuinigingen in cultuursector nemen af, meer programma en bezoek

  • Na 3 seizoenen krimp, verwachten minder musea, poppodia en schouwburgen/concertzalen bezuinigingen.
  • In meerderheid registreert men een toename van bezoek,  en van de omvang en kwaliteit van voorstellingen en tentoonstellingen.
  • Er wordt heel veel samengewerkt, in het bijzonder door poppodia en schouwburgen en concertgebouwen. Die samenwerking wordt vooral gezocht met andere culturele instellingen binnen de eigen gemeente, met als belangrijkste doelen zo meer en ander publiek te bereiken en nieuw aanbod te ontwikkelen. Financieel voordeel is zelden het primaire motief. Zij doen dat het meest op eigen initiatief.
  • Musea ervaren veel maatschappelijke en politieke betrokkenheid en denken dat deze in de eigen gemeente ook na de verkiezingen in 2018 stabiel blijft.

Het ondernemersvertrouwen in de culturele sector is aan het begin van het nieuwe seizoen met een index van +12 gematigd positief en iets hoger dan vorig jaar (+8). Dat komt overeen met het ondernemersvertrouwen in Nederland (+8). De verwachtingen voor de tweede helft van 2017 zijn nog iets positiever (+16) en voor heel Nederland +17. De helft van alle  kunstinstellingen rapporteert over de eerste helft van 2017 meer publiek en verwacht ook voor het komend half jaar groei, ook kwalitatief. Voor het komend half jaar verwachten zij opnieuw te kunnen investeren in kwaliteitsverbetering van programma, collectie en tentoonstellingen.

 

Er zijn op dit moment geen bijeenkomsten gepland.